Firmalar, ürün ve hizmetlerini sadece yurtiçi müşterilerine satmayı amaçlamakla kalmaz, yurtdışındaki müşterilerine de sunmak ister. Yurtdışına yapılan satış işlemine ihracat denirken, dijital ortam üzerinde gerçekleşen ihracat işlemine de e-ihracat ismi verilmektedir. İhracat hem ülke ekonomisi için hem de işletmenin kendi kazanç planı için çok önemli bir ticarettir. İhracat işlemleri, geleneksel yöntemler doğrultusunda gümrük müşavirlik hizmeti alınarak, beyanname ve sıralı işlemlerin takibi ile gerçekleşir. Geleneksel ihracat, sahip olduğu özellikler itibariyle hem zaman alan hem de masraflı olan işlemler silsilesidir. Kargo firmaları üzerinden ETGB açılarak gerçekleşen ihracat ise hem hızlı hem de nakliye masrafı hariç masrafsızdır. Bu açıdan ETGB ile yapılan ihracatlar sahip olduğu avantajlar ile birlikte, firmaları ihracat konusunda daha fazla teşvik etmektedir.
ETGB açarak ihracat yapmak için e-ihracat yapmak zorunlu değildir. Belirlenmiş olan ağırlık ve fatura tutarı sınırının altında kalındığı takdirde, tüm ihracatlar ETGB ile gerçekleşebilir. ETGB ile gerçekleşen ihracatlar kargo firmaları üzerinden yapılmaktadır. ETGB, denizyolu ile taşınan yüklerde kullanılamaz. Nakliye için denizyolu kullanıldığı takdirde, gümrük müşaviri üzerinden normal ihracat beyannamesi açmak gerekecektir.
ETGB Nedir? Nasıl Yapılır?
Öncelikle ETGB’nin açılımını belirtmek gerekirse, “Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi” anlamına gelmektedir. Elektronik ibaresi önemli bir bilgidir. Gümrük beyannamesi elektronik ortamda hazırlanır. İşletmelerin ekstra bir gümrük hizmeti almasına gerek kalmaz. Bu sayede, geleneksel ihracatta olan masraflar, ETGB ile oluşmayacaktır.
ETGB’nin ticaret hayatına girmesiyle herhangi bir basılı evraka gerek kalmadan ihracat yapmak mümkün oldu. Mikro ihracatın çok daha kolay ve az masraflı hale gelmesi, işletmelere büyük oranda kolaylık sağlamıştır. Bireysel girişimlerin de ihracat yapmasının önü açılmıştır. Özellikle dijital ortamda e-ticaret yapan firmalar, ETGB ile e-ihracat yapmaya başlamışlardır.
Döviz kazancı elde etmek isteyenler ve ürünlerini yurt dışındaki müşteriler ile buluşturmak isteyenler, kendilerinin açacakları web siteleri üzerinden e-ihracat yapabilecekleri gibi, pazar yerleri üzerinden de e-ihracat yapabilirler.
ETGB Belgesi Nasıl Alınır?
ETGB belgesi almak için ihracatı gerçekleştiren firmanın hiçbir işlem yapmasına gerek yoktur. Bu işlemler, malın nakliyesini üstlenen kargo firması tarafından gerçekleştirilir. DHL, Fedex, UPS, PTS ve diğer kargo firmalarıyla ürünü dilediğiniz adres ve alıcıya ihraç edebilirsiniz. Kargo firması, ihracatı yapacak firmadan çeşitli belgeler talep eder. Alacağı yetki belgeleri ile birlikte, firma adına tüm ihracat süreçlerini takip eder.
Ürünler, kargo firmasına teslim edilirken, E-arşiv faturası, İngilizce fatura, istenilen yetki ve konşimento bilgilerinin yazılı olduğu belge de verilir. İşlemlerin kalan kısmını kargo firması sizin adınıza takip eder ve ihracat gerçekleştirilir. ETGB kargo firması aracılığı ile açılır. Muhasebeciniz ile ETGB no paylaşmanız yeterli olacaktır.
ETGB Belgesi İçin Hangi Şartlar Gerekmektedir?
E-ihracat işleminin gerçekleşmesi için ETGB açmak gerekir. ETGB açma işlemini sadece yetkili kargo ve nakliye firmaları gerçekleştirmektedir. ETGB belgesinin sorunsuz bir şekilde oluşturulması için aşağıda yer alan belgeler ihracat firması tarafından hazırlanmalıdır;
- E-arşiv faturası
- Mikro ihracat bilgi formu
- Temsil yetki belgesi
- İngilizce fatura
Yukarıda yer alan belgeler, ürünler teslim edilirken taşıyıcı firmaya verilmelidir. Gümrük işlemleri ve ETGB belgesinin oluşturulması taşıyıcı firmanın sorumluluğunda gerçekleşir ve ekstra bir işlem yapmaya gerek kalmaz.
Firmaların ETGB ile ihracat yapabilmesi için mikro ihracat şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu açıdan bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Aşağıda yer alan iki şart, en güncel rakamlar ile sunulmuştur;
- Gönderilen ürün/ürünlerin ağırlığı 300 kg’dan fazla olamaz
- Maksimum fatura tutarı 15.000 EUR’yu aşmamalıdır.
Yukarıda yer alan iki değer de aşılmadığı takdirde mikro ihracat için herhangi bir sorun bulunmaz ve ETGB ile işlemler devam eder.
ETGB Hangi İhracat İşlemlerini Kapsar?
ETGB, mikro ihracat yapmak için belirlenen şartları sağladığı takdirde hem normal ihracatlarda hem de e-ihracatlarda kullanılabilir. Özellikle e-ihracat yapan firmalar, siparişlerinin çoğunlukla 15.000 EUR’nun altında olmasından ve ağırlık bakımından da 300 kilonun altında olmasından dolayı ETGB ile işlem yaparlar. Bu sayede, çok hızlı ve masrafsız bir şekilde gümrük işlemleri gerçekleşmiş olur.
ETGB İhracat Nasıl Yapılır?
ETGB ile ihracat yapmak için bir taşıyıcı firma ile anlaşmak gerekir. DHL, UPS, Fedex, PTS ve diğer kargo firmaları ihracat işlemlerinizi sizin için takip eder. Bu firmalar üzerinden gönderim yapacağınız adres için fiyat talebinde bulunabilir ve sizin için en uygun şartları sağlayan firma ile anlaşma yapabilirsiniz.
Taşıyıcı firma ile anlaşma yaptıktan sonra ürünleri paketli bir şekilde gerekli evraklarla birlikte taşıyıcı firma çalışanına teslim etmeniz gerekir. Taşıyıcı firmadan alacağınız konşimento numarası, takip numarası anlamına da gelmektedir. Takip numarasını müşteri ile paylaşarak kargonun teslime kadar ki aşamaları takip edilebilir. Ayrıca alıcı, kendi tarafındaki gümrük işlemlerine ürünler yoldayken başlayabilir.
Ürünlerle birlikte evraklar teslim edilirken bazı bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Ürünlerin menşei, GTİP numarası, ödemenin nasıl yapıldığı gibi bilgiler ilgili belgelere girilmeli ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmelidir.
ETGB ile ihracat yaparken fatura üzerinde KDV bulunmaz ve 301 mal ihracatı istisnası ibaresine yer verilmesi gerekir.
İhraç edilen ürünlerin ağırlığı 300 kiloyu, fatura bedeli de 15.000 EUR’yu geçmemelidir.
ETGB Sisteminin Avantajları Nelerdir?
ETGB sayesinde işletmeler birçok açıdan avantajlı hale gelirler. Geleneksel ihracat yapmak yerine ETGB ile ihracat yapıldığı takdirde, aşağıda yer alan avantajlar elde edilmiş olur;
- Herhangi bir gümrük müşaviri ile çalışmanıza gerek kalmaz. Kargo masrafı dışında bir ardiye masrafı oluşmaz.
- Vekaletname vermenize gerek yoktur. Bu açıdan noter masrafı oluşmaz.
- Hafta sonları da işlem yapılabilir.
- Bütün gümrük işlemleri taşıyıcı firma tarafından takip edilir.
- İşlemler çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.
- Birlik onayına ihtiyaç duyulmaz.
- Satışlar KDV’siz gerçekleştiği için KDV iadesi alınabilir.
ETGB ve E-ticaret Arasındaki İlişki
Son yıllarda e-ticaret sektörü hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Sadece yurtiçi satışlarda değil yurtdışı satışlarda da e-ticaret işlemleri her geçen gün daha büyük bir pay oluşturuyor. E-ticaret işlemlerinde çok sayıda müşteri ve ürün paketlemesi bulunduğu için süreçlerin dijital ortamda ve otomatik bir şekilde yürümesi gerekir. Ancak durum ihracata geldiğinde, geleneksel ihracat metotları bu sisteme ayak uyduramaz. Geleneksel ihracat oldukça yavaş bir şekilde ilerler ve her bir ihracatın tek tek takip edilmesi gerekir. İşletmeler, sunulan mikro ihracat seçeneğiyle e-ihracat yapabilir ve süreçler de ETGB hazırlanarak gerçekleşir. ETGB dijital ortamda ve taşıyıcı firma tarafından hazırlanır. Bu açıdan, firmalar için yurtiçi satıştan çok da bir farkı kalmaz.
ETGB ile e-ihracat yaparken hem B2B satışları hem de B2C satışları gerçekleştirilebilir. Karşıdaki müşterinin şahıs ya da işletme olması ihracatı yapan firma için bir fark oluşturmaz. E-ihracat işlemlerinin ETGB ile oldukça basit bir hal alması, Türkiye’deki şahıs ve sermaye şirketlerine döviz kazanma olanağı sunmuştur. E-ihracat işlemlerinin büyüyerek devam etmesi beklenmektedir.
Pingback:Influencer Nedir? Influencer (Marketing) Reklam İşbirliği Stratejileri - Gezgin Ajans A.Ş. ®