15 Şubat 2005 tarihinde kullanıcılarıyla buluşan Amerikan kökenli YouTube, 2013 yılından itibaren içerik oluşturucularının videolarına telifsiz müzik ve ses efektlerini ekleyebilmeleri için YouTube müzik ses kitaplığı bölümünü açtı. YouTuberlar için ücretsiz ve yerleşik bir hizmet olarak sunulan bu kitaplık; kullanıcılara kolay ve hızlı bir şekilde ses dosyaları indirip videolarını eklemelerini sağlıyor.
Youtube müzik ses kitaplığı nedir?
Youtube müzik ses kitaplığı YouTuberların videolarında kullanması için YouTube tarafından sağlanan müziklerle dolu bir ses kitaplığıdır. Burada bulunan müzikler ve ses efektleri Creative Commons kapsamındadır. Bu da demek oluyor ki buradaki ses dosyalarını telif hakkı sorunları veya telif hakkı ihlalleri ile karşılaşmadan kullanabilirsiniz. Bu ses kütüphanesi YouTube Stüdyo üzerinden oturum açarak soldaki menüde “ses kitaplığı”nı seçtikten sonra erişebilirsiniz.
Burada bulunan müzik ve ses efektlerini başlığına, sanatçısına veya anahtar kelimeye göre arama yapabileceğiniz gibi bu hali , türü ve süre gibi özellikleri filtreleyerek kullanabilirsiniz. Yeni eklenecek müzik ve ses efektleri 15 günde bir sisteme eklenir.
Youtube ses kütüphanesi nasıl kullanırım ?
Ses kütüphanesinin kullanımı oldukça basittir tek yapmanız gereken parçaları dinledikten sonra hoşunuza giden ses dosyasını indir işaretiyle edinebilirsiniz. Eğer ses parçası çok hoşunuza gittiyse yıldız işaretine tıklayarak favorilerinize ekleyebilirsiniz.
Ses Efektleri
Bu yazının yayın tarihinde kitapların sol üst tarafında müzikler ses efektleri ve yıldızlı olmak üzere ses dosyalarını 3 ana kategoriye ayırmamızı sağlamaktadır. Ortada bulunan ses efektleri butonuna tıkladığımızda karşımıza çıkan listede yine süresi, kategorisi ve eklenme tarihine göre sütunlardaki başlıklara tıklayarak sıralama yapabiliyoruz filtre işaretine basarak çeşitli filtrelemeler yapmanıza müsaade edilmektedir.
Neden Müziklerin Telif Hakkı Yoktur?
Youtube ses kütüphanesinde bulunan ses efektleri ve müziklerin bazıları profesyonel firmalarca bazıları ise harici sanatçılar tarafından yapılmıştır. Her iki durumda da parçayı oluşturan sanatçılar müziklerinin bu şekilde kullanılmasına izin vermişlerdir. Bu kütüphaneden ses kullandığınızda telif hakkı endişesi yaşamadan sorunsuz bir şekilde videolarınızda kullanabileceksiniz.
YouTube Ses Kütüphanesi içerik oluşturucular için telifsiz müziğe ulaşmak adına mükemmel bir hizmet olsa da birçok YouTuber’ın bu müzikleri kullanması nedeniyle özgünlük anlamında biraz düşündürücü bir tarafı var.
Ses Kütüphanesinde bulunan ses dosyalarını kullanmak için YouTube Kullanım Şartları aşağıda alıntılanmıştır.
Şartlar ve koşullar
“Bu müzik kitaplığını (kitaplıkta bulunan müzik dosyaları dahil) kullanımınız, YouTube Hizmet Şartları’na tabidir. Bu kitaplıktaki müzikler, oluşturduğunuz videolarda ve diğer içeriklerde yalnızca tarafınızca kullanılmak üzere tasarlanmıştır. YouTube’da para kazandıran videolarınız için bu kitaplıktaki müzik dosyalarını kullanabilirsiniz.”“Bu kitaplıktan müzik indirerek aşağıdakileri kabul edersiniz:
Bu kitaplıktaki müzik dosyalarını ve bunları eklediğiniz diğer içerikleri kullanıma sunamaz, dağıtamaz veya performanslarınızda kullanamazsınız (ör. bu dosyaların bağımsız dağıtımına izin verilmez).
Bu kitaplıktaki müzik dosyalarını yasa dışı bir şekilde veya yasa dışı içeriklerle birlikte kullanamazsınız.
Bu kitaplıktan müzik kullandığınızda bu gereksinimlere uymayı kabul etmiş olursunuz.”
Pingback:Influencer Nedir? Influencer (Marketing) Reklam İşbirliği Stratejileri - Gezgin Ajans A.Ş. ®