Dijital pazarlama kanallarının çeşitliliği her geçen gün artmakta ve işletmenin sahip olduğu satış modeline ve hedef kitlesine göre tercih edilmektedir. İşletme yöneticileri ve pazarlama departmanları, dönüşüm oranlarını artırmak için seçenekler arasındaki en iyi pazarlama stratejilerini kullanmaya çalışıyor. PPC stratejisi de hem kökleri olan işletmeler için hem de yeni kurulmuş işletmeler için oldukça etkili bir stratejidir. Birçok sektör içerisinden firma rakipleri karşısında bir adım öne geçmek için PPC hizmetlerini kullanmayı seçiyor. Küresel firmalar, bu konu için kendi bünyelerinde ekip oluştururken, küçük ve orta ölçekli işletmeler ise, PPC pazarlama hizmetlerini genellikle SEO ajansları üzerinden dış kaynak olarak kullanıyor.
PPC Nedir?
İngilizce “Pay Per Click” teriminin kısaltması PPC olarak bilinen ve Türkçe karşılığı olarak da “Tıklama Başına Ödeme” olarak isimlendirilmiş reklamcılık modeli, günümüzün en yaygın kullanılan dijital pazarlama kanallarından biridir. Bu reklam modelinde, reklamverenler ve yayıncılar bulunmaktadır. Reklamverenler, yayınlanmasını istediği reklamı, hedef kitlesine en uygun mecralarda gösterir ve etkileşim başına (tıklama başına) belirli bir tutarı yayıncıya ödemeyi kabul eder. Özellike Google ve benzeri arama motorları, PPC reklam modelinin en fazla kullanıldığı platformlardır. Arama motorları ve Google partnerliği yapan siteler üzerinde gösterilen reklamlar, kişinin yaptığı aramaya dayalı olur bu nedenle de diğer reklam modellerine göre fazla etkileşim alır. Örnek vermek gerekirse; cep telefonun almak için arama motoru üzerinde çeşitli cep telefonu modellerini araştıran bir kişiye, devamında yaptığı aramalarda ve ziyaret ettiği web sitelerinde, cep telefonu reklamları gösterilir. Bu yaklaşım sonucunda, etkileşim olur ve ziyaretçi reklama tıklar. Reklama tıklayarak ilgili sayfaya giden ziyaretçi, ikna olduğu takdirde satın alma gerçekleşir ve bununla birlikte reklam dönüşümü gerçekleşmiş olur. Yani bir reklam gösterimi ve tıklaması, satışa dönüşmüştür.
PPC Reklam Türleri Nelerdir?
PPC reklamlarının farklı türleri bulunmaktadır. Farklı tür seçimi genellikle reklam veren işletmenin bulunduğu sektöre ve reklamın hedefine göre gerçekleşiyor. En çok kullanılan PPC reklam türleri aşağıda sıralanmıştır.
Arama Motoru Reklamları
En çok kullanılan PPC reklam türü kesinlikle arama motoru reklamlarıdır. Herhangi bir ürün veya hizmeti arayan bir kullanıcıya direkt olarak ilgili ürün ve hizmetin gösterildiği bir reklam türüdür. Bu sayede, etkileşim ve dönüşüm oranı görece yüksektir.
İşletmeler, hem anahtar kelime girişi hem de hedef kitle filtreleri ile potansiyel müşterilerine ulaşarak, reklam faaliyetinden maksimum faydayı almayı sağlar. Potansiyel müşteri ile direkt olarak etkileşim yakalamak, arama motoru reklamlarını çok özel kılar.
Sosyal Medya Reklamları
Son yıllarda, gücünü çok ciddi bir şekilde artıran sosyal medya platformları, birçok sektör için birincil reklam yayınlama platformları haline geldi.
Özellikle kurumsal ve B2B satış kanalı üzerine dayalı işletmeler, Linkedin tarzı kurumsal sosyal medya platformlarını kullanıyor. Linkedin bu konudaki çok büyük bir açığı kapatarak, profesyonellerin ve işletmelerin görünür olmasını sağladı.
Meta şirketinin bünyesinde bulunan Facebook ve Instagram gibi platformlar, e-ticaret sitelerinin gözde yayıncılarıdır. Platform bünyesinde yayınlanan reklamların yanı sıra, platform üzerinde çok takipçili influencerlar da bu konuda çok başarılı sonuçlar oluşturuyor.
Twitter ise daha çok lansmanlara yönelik reklam kampanyaları için kullanılıyor.
Görüntülü Reklamlar
Google Adsense platformu üzerinden reklam yayıncılığı yapan web sitelerinin sunmuş olduğu reklam hizmetidir. Kullanıcının aradığı ürün ve hizmetler, ziyaret ettiği sitelerde Google görüntülü ve yazılı reklamlar ile karşısına çıkar. Bu sayede, firmalar hem ürün ve hizmetlerini satabilir hem de tanıtım veya duyuru amaçlı kullanabilir.
Birçok işletme, hem Google arama sonuçlarında hem de üçüncü taraf sitelerde, reklamlarının dönmesini talep ederek, daha büyük bir kitleye ulaşmayı amaçlar.
Yayın İçi Reklamlar
İşletmelerin büyük bir kısmı, yayın içi reklamları, YouTube platformu üzerinden yayınlamaktadır. Sonrasında ise Facebook gelir. Bu reklam türünde, reklamlar herhangi bir videonun içerisinde yer alır. İçerik ile alakalı olması, reklamı çok daha değerli kılacaktır. Özellikle, yeni ürün ve hizmet duyuruları, geleneksel TV reklamları ile birlikte YouTube üzerinden yayınlanmaktadır. Televizyon reklamlarının dijital alternatifi olarak da betimlenebilir.
Yeniden Pazarlama Reklamları
Yeniden pazarlama reklamlarının kullanım amacı, hedef kitleyi geri dönmeye ikna etmek ve dönüşüm oluşturmaktır. Bu tarz reklamlar, önceden reklamın gösterildiği benzer dönüşüm alması muhtemel kişilere, tekrar göstererek başarının artmasını amaçlar.
Google Alışveriş Reklamları
Dijitalde satış yapan e-ticaret sitelerinin binlerce ürünü bulunabilir ve her bir ürün için reklam kampanyası oluşturmak imkansızdır. Bu nedenle, Google alışveriş reklamları kullanılır. Bu sayede bir katalog olarak yüklenen reklamlar, ilgili kullanıcı aramalarına göre potansiyel müşterilere gösterilir. Ürün detayları ve fiyatları ile birlikte gösterilen reklamlar çok hızlı bir şekilde potansiyel müşterinin dikkatini çekebilir ve dönüşüm oluşturabilir.
Google’ın yanı sıra Amazon’un da PPC reklamları mevcuttur. Bu konularda yardım almak için Gezgin Ajans’ın profesyonel reklam ekibinden yardım alabilirsiniz.
PPC Pazarlama Nasıl Çalışır?
PPC pazarlama sürecinin tam olarak nasıl çalıştığını ve hangi aşamalardan geçtiğini merak edebilirsiniz. Teknik detaylara girmeden basit bir şekilde açıklamak gerekirse 3 temel aşaması bulunmaktadır. Bunlar;
- Teklif Verme: Arama motorları üzerinde herhangi bir arama terimi için reklamveren kendi reklamını göstermek istiyorsa, bu konuda bir teklif sunması gerekmektedir. Bu teklif doğrultusunda, ilgili reklamlar arasındaki sırası ve görünürlüğü etkilenir. Özellikle yüksek rekabet bulunan anahtar kelimelerde reklam verilmek istenirse, rekabet düzeyi kadar reklam maliyeti de yükselecektir. Bu açıdan, doğru hedef kitle seçimi ve reklam maliyetlerinde optimizasyon yapmak, hem daha düşük bütçe ile reklam vermeyi sağlar hem de reklam bütçesinin üzerinde gelir elde edilebilir. Bu konuda tecrübesi ve bilgisi olmayan bireyler ve işletmeler için reklam ajanslarından yardım almak en sağlıklı yöntemdir.
- Teklifi Kazanma: Google aldığı teklifleri ve reklamın kalitesini baz alarak kendi algoritması sayesinde bir sıralama gerçekleştirir. En iyi teklifi veren işletme, reklamını ilgili aramanın en üst sırasında görecektir. Tekliflerin sırasına göre reklamlar da sıralanmaktadır.
- Ödeme: Gösterilen reklama herhangi bir kullanıcı tıkladığı takdirde, işletmenin gösterilmesi için teklif ettiği tutar doğrultusunda ödeme yapılması gerekir. Reklamın başarı oranı ile tıklama başına maliyet ters orantılı ilerlemektedir. Reklam maliyeti ne kadar düşük olursa, başarı oranı o kadar yüksektir. Bu konuda, dijital reklam ajansları hizmet vermekte ve düşük maliyetle yüksek dönüşüm oranları elde etmenize yardımcı olmaktadır. Gezgin Ajans olarak bu konuda çok sayıda müşterimize hizmet vermekteyiz.
Unutmayın, reklamın üst sırada çıkması için sadece yüksek teklif vermek yeterli olmaz. Reklamın kalitesi de çok önemlidir. Dijital reklam ajansları da profesyonelliğini bu noktada ortaya koyar.
Neden Dijital Pazarlama Ajansından PPC Pazarlama Hizmeti Alınmalı?
PPC reklamların oluşturulması, takip edilmesi ve sürekli optimizasyonu için profesyonel bir pazarlama ajansından yardım almak her zaman faydalıdır. Daha az bütçe ile daha fazla dönüşüm elde etmek için bu alanda uzman olmak gerekir. İşletmeler, dijital pazarlama ajansları ile çalışmaya başladıktan sonra, reklam dönüşümlerindeki farkı görünce bu konunun önemini çok daha iyi anlıyor.
Nasıl ki SEO konusunda yardım almak için SEO ajansları ile çalışıyor ve arama sonuçlarında üst sıralarda çıkıyorsanız, reklam kampanyaları oluşturmak ve yönetmek için de destek almak gerekir. İşletmelerin büyük bir kısmı SEO hizmetini dış kaynak olarak kullanmaya sıcak bakarken, reklam kampanyalarında aynı tutumu göstermekte çekiniyorlar. Son yıllarda ise, birçok işletme, dijital reklam kampanyalarını, reklam ajansları aracılığı ile yönetmeye başladı ve sayı her geçen gün artıyor.
Tıklama Başına Ödeme Nasıl Çalışır?
PPC sayesinde, pazarlamayı ve reklamcılığı mükemmel bir şekilde birleştirebilirsiniz. Tıklama başına ödeme pazarlaması da diyebileceğimiz pazarlama kanalı, direkt olarak satış odaklıdır. İşletmelerin organik bir şekilde satış gerçekleştirme çalışmaları yapacağı gibi rekabette bir adım öne geçmek için ücretli olarak da kampanyalar yaratmalı ve görünüm ile dönüşüm oranlarını artırmalıdır. Tıklama başına ödeme sisteminin çalışma prensipleri ve avantajları şu şekildedir;
- Tıklama başına ödeme pazarlaması sayesinde, web sitesine ve ürünlere daha fazla trafik sağlanır. Böylece dönüşüm yaratacak görünüm gerçekleşmiş olur.
- Kampanyaların düzenlenmesi esnasında anahtar kelime seçimi çok önemlidir. Bu sayede, etkileşim oranı artacaktır.
- Organik trafik oluşturmak her işletmenin hedefi olması gerekirken oldukça uzun vadeli bir çalışmadır. PPC ise anında sonuç vermeye başlayan bir yöntemdir.
- PPC ile markanızı hiç duymamış kitlelere ulaştırabilir ve tanıtma şansı elde edebilirsiniz. Daha fazla potansiyel müşteriye ulaşaral, ürün ve hizmetlerinizin satış rakamlarını artırır.
- PPC sayesinde, gerçekleştirilen kampanyaların sonuçlar ölçülebilir durumdadır. Gösterimler, tıklamalar, dönüşümler ve çok daha fazla metrik sizinle paylaşılır. Bu sayede kampanyanın takibi ve optimizasyonu mümkündür.
- PPC pazarlama kampanyasına dilediğiniz zaman başlayabilir ve durdurabilirsiniz. Günlük bütçenizi anlık olarak değiştirebilirsiniz. Bu açıdan işletmelere büyük esneklik sağlar.
PPC kampanyalarında amacınız her zaman tıklama almaktır. Bunu da minimum maliyetle gerçekleştirmeniz gerekir. Tıklama aldığınız kişi hedef kitlenize yakın olmalıdır. Lüks bir ürün satıyorsanız, bu konuda doğru hedef kitleye gösterim yapmanız gerekir. Ziyaretçi tıklama yapıp işletmenizin dijital mağazasına geldikten sonra ikna süreci web sitenizde gerçekleşir.
Tıklamalarda çok düşük bir seyir varsa ve sayfa TO (Tıklama Oranı) düşük ise hedef kitleyi seçerken ya hata yapmışsınızdır ya da çok dar tutmuşsunuzdur. Bu konularda yapılacak bir optimizasyon çalışması ile tıklama oranını kolay bir şekilde artırabilirsiniz.
PPC Pazarlama İçin Kullanılan Araçlar
Dijital dünyada PPC pazarlama için kullanılan çok sayıda araç bulunmaktadır. Birçoğu üçüncü taraf yazılımlar olurken, ücretli ve ücretsiz olan alternatifleri bulunmaktadır. PPC pazarlamayı profesyonel olarak gerçekleştiren bireyler ve işletmelerin, SEMRush gibi ücretli olan araçlardan faydalanması gerekir. Aksi takdirde kampanyanın daha profesyonel bir şekilde oluşması için elde yeteri kadar veri olmayabilir. En çok kullanılan PPC pazarlama araçları şunlardır;
- Rakip firmaların anahtar kelimelerini, onların reklamlarını, üstün ve zayıf yanlarını tespit etmek için kullanılan araçlara, işgörü araçları denmektedir. Bu konuda en çok kullanılan araçları; Ahrefs, SEMRush ve SpyFu’dur.
- Hali hazırda kullanılan PPC kampanyalarını genişletmek ve yeni kampanyalar oluşturmak için kullanılan araçlardır. Google Ads editör, Excel, Unbounce gibi araçlar iyi birer örnektir.
- Ekip olarak geliştirilen kampanyalarda çok sayıda görsel ve belge kullanılıyor olabilir. Tüm ekibin erişmesi için bu dosyalar, Dropbox, OneDrive, Box gibi araçlarda saklanarak ortak erişime açılmış olur.
- Proje yönetim araçları, PPC pazarlama için çok sık kullanılırlar. Trello, Jira ve TeamworkPM en fazla kullanılan araçlar arasında bulunur.
PPC pazarlama, birçok işletme için karşılanamayacak bir masraf yükü olarak görülebilir. Ancak direkt olarak satış odaklı olmasından kaynaklı, anında kendi masrafını tolere ederek işletmenin kar elde etmesini sağlamaktadır. Bu açıdan, ürünlerinizin ve hizmetlerinizin satış rakamlarını artırmak için PPC pazarlamanın gücünden faydalanabilirsiniz. PPC pazarlama, profesyonellik isteyen bir dijital pazarlama türüdür. Ekip içerisinde dijital pazarlama uzmanı bulunmuyorsa, deneyimli ajanslardan yardım almak her zaman en sağlıklısı olacaktır.