Dijital dünyada kullanılan çok sayıda yöntemin temel amacı, kullanıcı deneyimini artırmaktır. Kullanıcı deneyimini artırarak hem ziyaretçilerinize güzel bir deneyim yaşatmış olursunuz hem de arama motorlarının gözünde daha değerli hale gelirsiniz. Bu değerleme, arama sonuçlarındaki sıralamanıza yansır. Sıralamanızda yaşanan olumlu değişikliklerle daha fazla organik trafik elde etmiş olursunuz.
Bu makale içerisinde, 301 yönlendirmenin detayları, nasıl kullanıldığı, SEO açısından önemi, e-ticaret firmaları için neden kullanılması gerektiği ve çok daha fazlası yer alıyor. Birçok konuya ayrıntılı bir şekilde değinilen yazıya 301 yönlendirmenin temelleri ile başlayalım.
Gezgin Ajans e-ticaret paketleri ile 1 günde satış yapmaya başlamak ister misiniz? Üstelik pazar yerleri entegrasyonları, çapraz satış stratejileri, satışlarınızı artıracak kampanyalar oluşturmak, e-ihracat ve çok daha fazlası sizleri bekliyor olacak. 15 günlük ücretsiz deneme avantajıyla ürüne duyduğumuz güveni gösteriyor ve sizin de deneyimlemenizi istiyoruz.
301 Yönlendirme Nedir?
Sunucu taraflı bir HTTP yanıt kodu olarak karşımıza çıkar. Herhangi bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde ve karşınıza doğru sayfa çıktığında, yanıt alınan HTTP kodu 200 OK’dir. Başka yanıt kodları da bulunmaktadır. Örneğin; 403- yasak (forbidden), 404 – bulunamadı (not found) 500 – sunucu hatası (server error) yanıt kodları ile çok sık karşılaşılmaktadır. Basit ifadesi ile 301 yönlendirme, bir yeniden yönlendirme hizmetidir.
Konuyu biraz daha detaylandıralım ve anlaşılmasını sağlayalım. Web sitenizde yer alan bir URL’de değişiklik olduğu takdirde değişiklik öncesi URL’yi ziyaret eden bir ziyaretçi 404 hatası ile karşı karşıya kalır. Yani, “sayfa bulunamadı – not found” hatası alır. Bu gibi durumlar ziyaretçi kaybetmemek ve içeriği doğru bir şekilde sunmak için 301 yönlendirme kullanılır. Eski URL adresi 301 yönlendirmesiyle yeni URL’ye yönlendirilir. Herhangi bir kullanıcı eski URL’yi ziyaret etmek istediğinde, bulunamadı sayfasını görmek yerine otomatik olarak yeni URL’ye yönlenir ve doğru içeriğe erişmiş olur. Bu işlem sorunsuz bir şekilde hayata geçerken ziyaretçi bu durumun farkında olmayabilir. URL’yi kontrol ettiği takdirde başka bir URL yönlendirildiğini anlayacaktır. Bu konuda kullanılan tarayıcı eklentileri sayesinde, 301 yönlendirmelerinden haberdar olunabilir.
301 yönlendirmeyle kullanıcı deneyimini iyileştirmiş olursunuz. Doğru içerik sergilenmiş ve 404 hatası almamış olursunuz. Bu işlemin SEO üzerinde de olumlu etkisi olacaktır.
301 yönlendirme için herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Dilediğiniz kadar 301 yönlendirme gerçekleştirebilirsiniz. Bir URL için tek bir 301 yönlendirme kullanmak sağlıklı olandır. Yeni URL’ye ulaşırken birçok 301 yönlendirme ile sayfadan sayfaya dolaşmak, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek, hemen çıkma oranını artıracak ve spam olarak değerlendirilmesine neden olabilecektir. Ayrıca, Google tüm yönlendirmeleri takip etmeyebilir.
301’e Karşı 302 Yönlendirmesini Kullanma
301 yönlendirme kalıcı olan URL hareketleri için kullanılmalıdır. Geçici bir sayfa taşıma durumu var ise 302 yönlendirme kullanılabilir.
302 yönlendirmenin kullanılabileceği çeşitli durumlar vardır;
● Web sitesinin aşamalı olarak hayata geçiyor olması. Oluşturulan URL’lerin tüm sitenin hazır olmasıyla farklı olacak olması.
● Geçici URL’lerin kullanılıyor olması
● Teknik geçiş etkinliği
● Geliştirme düzeltmeleri
● Lansmanlar
301 Yönlendirme Denetleyicisi
Hatalı 301 yönlendirmeleri tespit etmek için görev alan araçlara yönlendirme denetleyicisi denmektedir. Gerçekleştirilen 301 ve 302 yönlendirmeler hatalı bir şekilde yapılmış olabilir.
Ayrıca farklı cihazlardan ve arama motorlarından kontrol yapılabilir. Tarayıcılar, mobil tarayıcılar, arama motoru botlarının ulaşıp ulaşmadığı vb. testler gerçekleştirilebilir. Tüm URL’lerin doğrulanması (not found yanıtı alınmaması) sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.
301 Yönlendirmesi Ne Zaman Uygulanır?
301 yönlendirme uygulamak için “htaccess yönlendirme” kullanılabilir. Bu uygulama, Apache sunucusu içerisinde hizmet veren web siteleri için geçerlidir. Sunucuda yer alan .htaccess dosyasında gerekli değişiklikleri yaparak yani bir dosya oluşturun ve yükleyin.
301 yönlendirme için örnek vermek gerekirse, aşağıda çok basit bir karşılığı bulunmaktadır;
“Redirect 301 /eskiurl.html /yeniURL.html”
Websitesi Kullanıma hazır olduğunda
Web siteniz yayın hayatına başlarken kullanabileceğiniz çeşitli URL seçenekleri bulunmaktadır. Bunların hem HTTP hem de HTTPS versiyonları bulunmaktadır. SSL sertifikası aldığınız takdirde HTTPS olarak başlamalıdır. Unutmayın ki, SSL sertifikası web sitesindeki güvenlik açısından, ziyaretçilerin güvende hissetmesi açısından ve Google gibi arama motorlarının gözünde daha iyi bir imaj oluşturması açısından önemlidir.
● https://gezginajans.com
● https://www.gezginajans.com
● https://gezginajans.com
● https://www.gezginajans.com (tercihen)
Yukarıda yer alan tüm URL’ler tek bir URL’ye yönlendirilmelidir. Bu sayede, ziyaretçi tarafından kullanılan URL opsiyonu farketmeksizin doğru içeriğe ulaşılmış olur.
HTTPS’ye geçtiğinizde
SSL sertifikası almak iletişim formları üzerinden kişisel verilerin çalışmasına karşı bir koruma gerçekleştirir. Bu gibi durumlarda HTTP’den HTTPS’ye geçmiş olursunuz. 301 yönlendirme ile eski URL’leri yeni URL’lere yönlendirmelisiniz. Bu sayede, arama motorları da doğru bir şekilde bilgilendirilmiş ve dizinde güncelleme yapmış olacaklardır.
Kırık bağlantılarınız veya sayfalarınız olduğunda
Websitesi üzerinde 404 – sayfa bulunamadı hatası alan kırık bağlantılar olduğunda eski URL’nin düzeltilmesi için doğru sayfaya yönlendirilmesi gerekir. Bunun için de 301 yönlendirmesi yapılır.
SEO açısından websitesi üzerinde yer alan URL’leri her zaman aynı tutmak en sağlıklı yaklaşımdır. Web sayfalarınızda değişiklikler olduğu takdirde ise, bir URL’nin yeni bir sayfaya taşındığını ve mevcut URL’nin eski olduğunu Google gibi arama motorlarına bildirmek gerekir. Bu bildirimin de yöntemi 301 yönlendirme kullanmaktır. SEO açısından ve ilgili URL’nin sıralamadaki yerini koruması açısından büyük yardımı dokunur.
Alanları birleştirme
Bazı durumlarda markalar ya da web siteleri birleşime gidebilirler. Bu gibi durumlarda benzer sayfaları önlemek gerekir. Ayrıca kullanıcıların doğru ve tek bir sayfaya yönlendirilmeleri çok önemlidir. Bu gibi durumlar kullanmak için 301 yönlendirme, en iyi yöntem olacaktır.
301 yönlendirmenin kullanıldığı temel senaryolar yukarıda sunulmuştur. 301 yönlendirmenin doğru bir şekilde uygulanmasıyla SEO açısından oldukça olumlu bir adım atılmış olur. Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi arama motorlarının web sitelerinden en büyük beklentisidir.
Bir e-Ticaret Sitesi İçin Öncelikler Nasıl Hızlı Bir Şekilde Belirlenir?
E-ticaret sitesinde yaşanan sorunları belirlemek için çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Screaming Frog ve Deepcrawl tarayıcılar birçok konuda sağladığı bilgiler ile sizlere yardımcı olur. Sitede yer alan 404 hataları tespit etmek için bu tarayıcıları kullanabilir ve gerekli 301 yönlendirme ya da dizinden kaldırma aksiyonlarını alabilirsiniz.
Tarayıcılar sayesinde belirleyeceğiniz hataların bir kısmı aşağıda yer almaktadır;
● 404 hatalı web sayfaları
● Uzun başlık etiketleri
● Eksik meta açıklamalar
● Sunucu kaynaklı hatalar
Bulunan 404 hataları için 301 yönlendirme kullanabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için hatalı URL ile doğru ve yeni URL doğru bir şekilde eşleştirilmelidir. Bu işlem sayesinde SEO’nuzu artırmış olacaksınız.
301 yönlendirmelerinin SEO için faydaları nelerdir?
SEO değerini korumak: Her bir web sayfası, web sitesine olumlu ya da olumsuz değer katar. Olumlu değer katan bir sayfanın URL’si yenilendiği takdirde, eski URL’den sayfa bulunamadı hatası almış olunur ve mevcut SEO değeri kaybedilmiş olur. Bu gibi durumlarda, 301 yönlendirme yapılarak, yeni URL’ye yönlendirme sağlanır. Eski sayfanın SEO değeri korunmuş olur. Özellikle çok fazla tercih edilen popüler sayfalarda değişiklik yaşandığı takdirde 301 yönlendirme kullanılarak hem değeri hem de sıralamadaki yeri korunmuş olur.
Kullanıcı deneyimini iyileştirme: Yönlendirilmemiş linki kırık sayfalar, hem web sitesinin imajına hem de kullanıcı deneyimine büyük ölçüde zarar verir. Bir e-ticaret sitesi ne kadar fazla 404 sayfaya yani kırık sayfaya sahip olursa, kullanıcı deneyimi o derecede zarar görür. Bu gibi durumlarda hemen çıkma oranı artar ve dönüşüm oranlarında düşüş görünür. Bu gibi durumlar arama motoru tarafından dikkate alınarak sıralamalarda yer kaybı yaşatır. 301 yönlendirme kullanıldığı takdirde ise potansiyel müşteriyi kaybetmeden hızlı bir şekilde doğru sayfaya ya da anlamlı bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.
Ne zaman bir 301 yönlendirme haritası oluşturmanız gerekir?
Yönlendirme haritası oluşturmak için çok sayıda senaryo bulunmaktadır. En sık karşılaşılan durumlar aşağıda sıralanmıştır;
● Hem alanlar arası hem de CMS’ler arası geçişlerden dolayı
● 404 hataları nedeniyle
● 500 hata dahil diğer sunucu hatalarından dolayı
● Sitede fazla 302 yönlendirmesi kullanıldığında ve sayfalar geçici olmadığı durumlarda
301 yönlendirme haritası nasıl oluşturulur?
1. Mevcut 404’leri tespit edin. Bunun için detaylı tarama yapılmalıdır.
2. Yeniden yönlendirme yapılması gereken web sayfaları olması halinde, eski ve yeni URL’leri bir excel tablosuna eşleştirin. Bu sayede, eşleştirmeyi sağlıklı bir şekilde yapmış olursunuz.
3. Genellikle yönlendirme zincirlerinin oluşturulması için CSV formatında düzenleme istenir. Şablon üzerinden hazırlık yapabilirsiniz.
4. Şablonlara bakıldığında, en çok kullanılan yöntem, eski URL’nin sol sütunda yeni URL’nin sağ sütunda olmasıdır.
5. Yönlendirme sayfasının güncel olduğundan emin olmak yüklemeden önce yapılması gereken bir denetimdir.
6. Excel dosyasını yeniden yönlendirme haritası olarak yükleyin. İçerik yönetim sisteminden, yüklenen yeniden yönlendirmenin yapılmasını isteyin.
E-Ticaret mağazaları neden bu kadar çok 404 hatası üretiyor?
E-ticaret sitelerinin sık sık karşılaştığı durumlardan biri 404 hatalarıdır. Birçok nedenden dolayı 404 hatalı sayfalar oluşur. E-ticaret sitelerindeki hızlı değişkenlerden dolayı, birçok siteye oranla bu konuda sorun yaşama ihtimali yükselir.
404 hatası oluşturan site değişkenleri:
● Stoklara yeni giren ve stoktan düşen ürünler
● Belirli bir sezon için oluşturulan sayfalar
● Belirli dönem veya kullanıcılar için oluşturulan kuponlar
● Pasif durumdaki lansman sayfaları
● Parametreler
● Site içi benzersiz aramalar
Yukarıda yer alan nedenlerden dolayı ziyaretçiler, 404 hatası veren web sayfaları ile karşı karşıya kalırlar. E-ticaret sitelerinde bu sayının yüksek olması, arama motorlarının dizine eklenmesine yol açabilir. Bu konuda kapsamlı bir şekilde yönetmek ve dikkatli olmak gerekir.
404 hataların sayısını azaltmak için ya da çoğalmasının önüne geçmek için, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen benzersiz aramaların Google dizinine eklenmesine izin vermemek gerekir. Bu işlem, WordPress gibi hazır web tasarım ve içerik yönetim araçları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir.